Kartforretning, en tidligere betegnelse på nøyaktig oppmåling og kartlegging av en grunneiendom. Betegnelsen kartforretning ble innført med bygningslover som ble vedtatt for de større byene tidlig på 1800-tallet (Christiania 1828, Bergen 1830, Trondheim 1845). Før dette ble oppmåling av eiendommer og ev. kartfesting benevnt "grunnmåling". Med bygningsloven av 1924 (i kraft 1929) fikk alle bykommuner felles bygningslov med oppmålingsplikt og kartforretning ved eiendomsdeling.

På landsbygda ble det fra 1764 innført krav om skylddelingsforretning ved eiendomsdeling. Ved en skylddelingsforretning skulle grensen merkes og beskrives, men uten krav om kartfesting. Med delingsloven av 1978 ble kartforretning innført for hele landet, og det ble innført oppmålingsplikt ved eiendomsdeling. Kommunen ble tillagt oppmålingsmyndighet og hadde ansvaret for å avholde kartforretning.

1. januar 2010 trådte lov om eigedomsregistrering (matrikkelloven) i kraft, og erstattet delingsloven. Kartforretning ble da erstattet av oppmålingsforretning. En oppmålingsforretning går ut på å klarlegge og beskrive både grenser og rettigheter til fast eiendom og gi nødvendig dokumentasjon for matrikkelføring.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. februar 2011 skrev Leif Halbo

Til info: Delingsloven er opphevet.leif Halbo

5. september 2011 svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,

Takk for rettelsen - og beklager at det tok så lang tid før vi fikk oppdatert artikkelen!

Den nye redaksjonen for snl.no har vært fullt operative fra i sommer, og nå går vi igjennom ting som har blitt liggende fra tidligere. Har du flere rettelser/kommentarer til artiklene vil vi se på det løpende. Du kan også skrive inn endringsforslag direkte i tekstene.

Beste hilsen
Marte Ericsson Ryste
Redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.