Karse, planteslekt i korsblomstfamilien. 150 arter, utbredt over store deler av Jorden. Blomstene er små, hvite eller rødlige, skulpene runde eller eggformet, med to frø.

Matkarse eller hagekarse, L. sativum, er en kulturplante som var kjent allerede i oldtiden. Den har skarp og frisk kryddersmak og brukes i husholdningen som krydder og grønnsakplante. Matkarse har sterk smak og lukt, brukes fersk som pynt, i salater og i sauser. Flere typer med varierende smak og farge. 10–12 andre arter, mest ettårige, opptrer i Norge som ugress eller på avfallsplasser.

Navnet karse benyttes også for arter i andre slekter i korsblomstfamilien, til dels også for arter i helt andre plantefamilier: brønnkarse, engelskkarse, vinterkarse, blomkarse m.fl.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.