karoten

Molekylmodell av karoten. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
karoten
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for karoten
karoten
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Karoten er sterkt rødfargede krystallinske organiske forbindelser. Det vanligste karotenet er betakaroten (β,β-karoten), og det har smeltepunkt 188 °C. Karotener er uløselig i vann, men løselig blant annet i oljer.

Faktaboks

Uttale
karotˈen
Etymologi
nydannet til latin ‘gulrot’
Også kjent som

provitamin A

Kjemisk sett er karotener hydrokarboner, oftest med kjemisk formel C40H56. De hører til en stor gruppe naturlige pigmenter som kalles karotenoider.

Forekomst, fremstilling

Forekommer utbredt som et gulrødt pigment i planteriket, inkl. alle alger. Kan utvinnes fra gulrøtter Daucus carota eller fra spesielle salttolerante grønnalger, men i nyere tid oftest syntetisk framstilt.

Anvendelse

Anvendes en del bl.a. i næringsmiddelindustri, i fôr, farmasøytisk industri og i kosmetikk.

Funksjon i organismen

I organismen omdannes betakaroten til vitamin A og er derfor en viktig ernæringsfaktor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg