karoten
Molekylmodell av betakaroten (β,β-karoten). Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
karoten
Lisens: CC BY SA 3.0
β,β-karoten
β,β-karoten
β,β-karoten
Lisens: CC BY SA 3.0

Betakaroten (β,β-karoten) kan utvinnes fra gulrøtter, Daucus carota.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Karotener er sterkt rødfargede krystallinske organiske forbindelser. Det vanligste karotenet er betakaroten (β,β-karoten) som gir den oransje fargen på gulrota. Et annet vanlig karoten er lykopen som gir rødfargen til tomat. Karotener er uløselig i vann, men løselig blant annet i oljer.

Faktaboks

Også kjent som

provitamin A, E 160a

Uttale
karotˈen
Etymologi
nydannet til latin ‘gulrot’

Kjemisk sett er karotener alkener og hydrokarboner, oftest med kjemisk formel C40H56. De hører til en stor gruppe naturlige pigmenter som kalles karotenoider.

Forekomst, fremstilling og anvendelse

β,ε-karoten
β,ε-karoten finnes ofte sammen med β,β-karoten.
β,ε-karoten
Lisens: CC BY SA 3.0

Karotener forekommer som gule til røde pigment i alle planter, moser og alle alger, sammen med klorofyll og andre oksygenholdige karotenoider.

Betakaroten (β,β-karoten) kan utvinnes fra gulrøtter Daucus carota eller fra spesielle salttolerante grønnalger (Dunaliella), men er i nyere tid oftest syntetisk framstilt. Karotener, oftest betakaroten, brukes mye som tilsetningsstoff i matvarer (E160a) og gir flere matvarer en guloransje farge, for eksempel i margarin, i godteri og i brus. De andre karotenene er lite benytta. Karotener er karotenoider uten oksygenatomer og er derfor de mest stabile (holdbare) karotenoidene.

Funksjon i organismen

lykopen
Lykopen (ψ,ψ-karoten), karotenet som gir tomater sin røde farge
lykopen
Lisens: CC BY SA 3.0

I mennesker og dyr omdannes betakaroten og enkelte andre karotenoider til vitamin A og er derfor en viktig ernæringsfaktor. Uten vitamin A blir man blind, og derfor kan man spise gulrøtter eller andre grønnsaker for å gi kroppen betakaroten, som kroppen selv bryter ned til vitamin A ved behov. Alternativt kan man få vitamin A fra fet fisk, særlig tran.

Tilføres for store mengder karotenoider til kroppen, kan fettet i kroppen få en sterk oransje farge. Dette utnyttes i såkalte «bruningspiller», for å gi huden en gulrotaktig farge. Det er omdiskutert om dette er ufarlig, men enkelte studier tyder på at unormalt store mengder betakaroten gir økt risiko for kreft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg