Karmosin er et rødt fargestoff som har mørk høyrød farge med et svakt blålig skjær.

Faktaboks

Også kjent som

azorubin

carmoisine

C.I. Food Red 3

E 122

C.I. 14720

Dinatrium 4-hydroksy-3-(4-sulfonato-1-naftylazo)-1-naftalensulfonat [CAS-nr. 3567-69-9]

Uttale

karmos'in

Kjemisk formel
C20H12N2Na2O7S2
Tilstand
fast stoff

Karmosin i mat

Som tilsetningstoff i mat har karmosin kodenummer E 122. Det er tillatt brukt i begrenset mengde (200 mg per kg) avhengig av matvare, for eksempel i langtidsholdbar frukt, modnet ost og enkelte drikkevarer. Siden stoffet har sterk farge, trengs veldig små mengder.

Mattrygghet

Karmosin er et av de omstridte azofargestoffene som er tillatt brukt i matvarer. Disse var ikke lov å bruke fram til 2001; inntil da var bare naturlige fargestoffer tillatt. Ett av azofargestoffene som ble tillatt, rødt 2G, har senere blitt forbudt, da det ble mistenkt å bli brutt ned til et kreftfremkallende stoff i fordøyelsen.

De azofargestoffene som fremdeles er tillatt, blant annet karmosin, er ikke mistenkt for å kunne brytes ned til kreftfremkallende stoffer, og regnes som ufarlige i de mengder som er lovlige i matvarer.

Kjemiske egenskaper

Karmosin er et rødt pulver. Det er løselig i vann, og svakt løselig i alkohol.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg