Karmanvirvler er virvler på lesiden av kjegleformede fjell, oppkalt etter Theodore von Kármán. I skyet vær er virvlene lett gjenkjennelige på satellittbilder.

Faktaboks

Også kjent som

karmanbølger

Observerte variasjoner i temperatur, fuktighet, trykk og vind på Jan Mayen,
Observerte variasjoner i temperatur, fuktighet, trykk, vindstyrke og vindretning på den meteorologisk stasjonen på Jan Mayen i en Karmanvirvelsituasjon. Værsituasjonen er fra 8. mars 2020 i en nordøstlig luftstrøm. Effekten av virvlene sees tydelig på fuktighet, trykk og vind.
Observerte variasjoner i temperatur, fuktighet, trykk og vind på Jan Mayen,
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Forutsetninger

Karmanvirvler på Jan Mayen
Karmanvirlver vises på et satellittbilde over Jan Mayen i en nordvestlig luftstrøm. Den vertikale profilen av observert vind, futkighet og temperatur fra en radisonde vises også. Værsituasjonen er hentet fra 20. oktober 2009. Kilde til satellittbilde er NOAA.
Karmanvirvler på Jan Mayen
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

For at karmanvirvler skal oppstå, må atmosfæren ha en statisk stabil sjiktning, og det må være vind i omtrent samme høyde som toppen av det kjegleformede fjellet. Luftstrømmen vil da presses rundt fjellet i stedet for over. Siden fjellet er kjegleformet, vil dette føre til et spesielt mønster på lesiden av fjellet som kalles karmanvirvler. Hvis det er skyer, vil man kunne se et spesielt skymønster på lesiden av fjellet.

Karmanvirvlene kan i noen situasjoner forplante seg flere hundre kilometer nedstrøms av fjellet. Hvis lufta under den stabilie sjiktningen er godt omblandet, kan vindmønsteret også forplante seg helt ned til havnivå. Dette kan føre til lokalt turbulent vind også nede ved bakken.

Turbulente utfordringer

Turbulens kan gi store utfordringer for flygere. I tillegg gir karmanvirvler utfordringer fordi vinden plutselig skifter retning. Siden fly alltid tar av i motvind, kan dette gjøre at flyet mister løftet. Meteorologene i flyværtjenesten følger nøye med på dette fenomenet.

Jan Mayen

Karmanvirvler vist på SAR-bilde fra Jan Mayen
Karmanvirvler vist på et SAR-bilde over Jan Mayen. Signalet er omgjort til vindstyrke. Bilde viser tydelig at vindsignalet fra karmanvirvlene forplanter seg helt ned til bakken i en sørvestlig luftstrøm. Kilde: Nansensenteret/ESA.
Karmanvirvler vist på SAR-bilde fra Jan Mayen
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Karmanvirvler oppstår gjerne på vulkanske øyer som Jan Mayen eller i Stillehavet. På Jan Mayen kan man få disse virvlene når kald luft blåse sørover fra isen i Arktis, samtidig som lufta er statisk stabil i samme høydenivå som vulkanen Beerenberg. Observasjoner fra Jan Mayen tyder på at det typisk vil kunne være merkbare forandringer i vind, trykk, fuktighet og temperatur med perioder på 30–60 minutter.

Karmanvirvler observert på Jan Mayen
Karmanvirvler påvirker observasjoner av temperatur, fuktighet, trykk, vindstyrke og vindretning som vist i panelet over. Værsituasjonen er hentet fra 8. mars 2020 i en nordøstlig luftstrøm over Jan Mayen, som gjorde at Karmanvirvler dannet seg nedstrøms av Beerenberg og påvirket lufta ved den meteorologiske stasjonen på Jan Mayen sørvest på øya.
Karmanvirvler observert på Jan Mayen
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg