Mediumkarbonstål blir brukt i herdet og anløpt tilstand til maskindeler, bolter og muttere, og til enkle håndverktøy som hammere, brekkjern og hagesakser. Stålene herdes som regel gjennom hele godset for å oppnå høy styrke og hardhet. Maskindeler må tåle en overbelastning uten å gå til brudd, og de anløpes derfor kraftig ved en relativt høy temperatur for å få stor seighet. Dette kalles seigherding, og stål som blir behandlet på denne måten, kalles også seigherdingsstål. Verktøy blir anløpt ved en lavere temperatur. Alle disse stålene har en mikrostruktur som består av anløpt martensitt.
Stålene herdes ved avkjøling fra en høy temperatur i austenittområdet. For et helt ulegert stål krever dette meget rask avkjøling, men selv da må godset være tynt for å oppnå herding i midten som blir langsommere avkjølt enn overflaten. Ved å tilsette legeringselementer kan man få martensitt selv ved lavere avkjølingshastigheter, og spesielt for tykke gjenstander er det nødvendig å opplegere stålet for å oppnå gjennomherding. Mangan er det elementet som øker herdbarheten mest. For eksempel brukes mediumkarbonstål med 0,4–0,6 prosent karbon og 0,6–1,65 prosent mangan til maskindeler som akslinger og tannhjul, og mediumkarbonstål med 0,5–0,6 prosent karbon og 0,6–0,9 prosent mangan brukes til rimelige kniver, økser og skuffer.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.