Karbonintensitet er et mål på hvor mye klimagasser som slippes ut i forhold til et nærmere angitt aktivitetsmål.

I internasjonal statistikk blir karbonintensiteten for et land definert som forholdet mellom utslipp av klimagasser og bruttonasjonalprodukt (BNP), ofte angitt som tonn CO 2 -ekvivalenter per million USD. Siden karbonintensitet er et forholdstall sier ikke tallet noe om landets samlede utslipp av klimagasser. Land som har tatt i bruk klimavennlig teknologi vil kunne få en lav karbonintensitet, selv om det totale utslippet er høyt, men andre faktorer som klima og næringsstruktur har også betydning for karbonintensiteten.

Karbonintensiteten kan også beregnes for deler av samfunnets aktiviteter. For eksempel er det vanlig å angi forholdet mellom utslipp av klimagasser og produsert elektrisk energi, som gjerne angis som gram CO2-ekvivalenter per kWhe. Dette tallet gir en indikasjon på hvor stor andel fossil energi som inngår i landets kraftproduksjonen.

Mange land velger å fastsette sine klimamål som en tallfestet reduksjon i karbonintensiteten. Dette åpner for at landene kan øke sine totale utslipp og likevel oppnå sine klimamål, så lenge BNP øker mer enn utslippene. Kina og India har for eksempel valgt å melde inn mål for en forbedring i karbonintensitet som sitt bidrag til Paris-avtalen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg