karanteneskadegjører

Karanteneskadegjørere er organismer, slik som insekter, nematoder, sopp, bakterier og virus, som kan føre til spesielt stor skade på planter. De er en type planteskadegjørere som sprer seg raskt i et område, og er vanskelige å bekjempe.

Karanteneskadegjører kan ramme både viltvoksende planter, og planter dyrket til mat. De kan også gjøre betydelig skade på miljøet, og på sosiale forhold i områder hvor plantene vokser. Skadene fører ofte til betydelig økonomiske tap.

Karanteneskadegjørere er ofte vanskelig å bekjempe med kjemiske sprøytemidler og andre metoder. Man velger gjerne å destruere de plantene som er angrepet av karanteneskadegjørere, gjerne i kombinasjon med fysisk isolering av området der angrepne planter vokser, det vil si en karantene.

På grunn av den store skaden slike organsimer kan forårsake er de i de fleste land underlagt bestemmelser for bekjempelse med et statlig lovverk. Norge har i Forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere i matloven listet opp hvilke organismer som skal regnes som karanteneskadegjørere i Norge, og hvordan de skal bekjempes. Loven håndheves av Mattilsynet. De fleste andre land i verden har tilsvarende offentlig regelverk.

Karanteneskadegjører er et internasjonalt begrep, quarantine organisms på engelsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg