Karanteneskadegjørere er organismer, slik som insekter, nematoder, sopp, bakterier og virus, som kan føre til spesielt stor skade på planter. De er en type planteskadegjørere som sprer seg raskt i et område, og er vanskelige å bekjempe.

Karanteneskadegjører kan ramme både viltvoksende planter, og planter dyrket til mat. De kan også gjøre betydelig skade på miljøet, og på sosiale forhold i områder hvor plantene vokser. Skadene fører ofte til betydelig økonomiske tap.

Karanteneskadegjørere er ofte vanskelig å bekjempe med kjemiske sprøytemidler og andre metoder. Man velger gjerne å destruere de plantene som er angrepet av karanteneskadegjørere, gjerne i kombinasjon med fysisk isolering av området der angrepne planter vokser, det vil si en karantene.

På grunn av den store skaden slike organsimer kan forårsake er de i de fleste land underlagt bestemmelser for bekjempelse med et statlig lovverk. Norge har i Forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere i matloven listet opp hvilke organismer som skal regnes som karanteneskadegjørere i Norge, og hvordan de skal bekjempes. Loven håndheves av Mattilsynet. De fleste andre land i verden har tilsvarende offentlig regelverk.

Karanteneskadegjører er et internasjonalt begrep, quarantine organisms på engelsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg