Karakterer er målestokk for vurdering av elever eller studenters faglige prestasjoner, enten for den samlede kompetansen (standpunkt), eller på en prøve eller eksamen. Karakterene danner til sammen en karakterskala, og blir betegnet med tall eller bokstaver.

Faktaboks

Uttale
karaktˈerer
Etymologi
til karakter

Karakterskalaer kan være absolutte eller relative. Ved en absolutt karakterskala må en prestasjon ha en bestemt faglig kvalitet for å oppnå en bestemt karakter. Ved relative karakterskalaer blir prestasjonen vurdert i forhold til andre prestasjoner. Av et stort antall prestasjoner skal da hvert trinn på karakterskalaen ha en bestemt prosentvis andel. Ofte er disse prosenttallene fastsatt slik at karakterene skal ha tilnærmet normalfordeling, det vil si at prosenttallene er høyest omkring midten og avtar utover med ytterkarakterene. Standpunktkarakterer angir elevens nivå på grunnlag av prestasjoner og utvikling, mens eksamenskarakterer bygger på individuell prøving under eksamen. Det gis karakterer fra ungdomstrinn (8. trinn). Ungdomstrinn og videregående opplæring bruker tallkarakterer fra 1 til 6, hvor 1 er ikke bestått og 6 er beste karakter.

Det er Kunnskapsdepartementet som fastsetter karakterforskrifter for grunnskolen og videregående opplæring.

I 2003 ble det i forbindelse med gjennomføringen av Kvalitetsreformen av høyere utdanning innført et nytt, helhetlig karaktersystem ved universiteter og høyskoler med bokstavkarakterer i en gradert skala med fem trinn fra A til E for bestått, hvor F er ikke bestått og A er beste karakter. Dette er i samsvar med et felles europeisk vurderingssystem (European Credit Transfer System, ECTS). I tillegg kan bestått/ikke bestått brukes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg