Kapaku er en folkegruppe på Ny-Guinea, i det vestlige, sentrale høylandet i den indonesiske provinsen Vest Papua. Kapauku og ekari er navn nabogruppene i sør og nord bruker om dem, mens de selv kaller seg me ('folk'). De snakker et papuansk språk. Den første kontakten med vesten fant sted i 1938, da nederlenderne anla en regjeringspost i området. Kapauku lever av jordbruk (90 prosent av det dyrkbare arealet er avsatt til søtpoteter) og svinehold. I litteraturen omtales de som individualister og «primitive kapitalister» som søker å øke sin formue i form av kauriskjell-penger. Med dette målet for øyet, drives det en utstrakt handel med kystfolk, der de viktigste varene er svin og salt.

Faktaboks

Uttale
kapˈauku
Også kjent som
ekari me

Selv om slektskap på både mors- og farssiden er viktig, er kapaukenes sosiale liv (bosted, rettigheter til jord og ekteskap) hovedsakelig organisert gjennom avstamningsgrupper på farssiden. Politisk lederskap er basert på økonomisk klokskap, kløkt og innvilgelse av kreditt, noe som demonstreres ved å arrangere storstilte grisefestivaler av opptil tre måneders varighet. Her viser politiske støttespillere sin lojalitet ved å bidra med griser. Selv om menn foregir å ha den politiske kontrollen, har kvinner i praksis stor innflytelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg