Kantor, hazzan, er betegnelsen på forsangeren som leder den jødiske synagogegudstjenestensabbaten og ved de store høytidene. Hans (eller hennes) sang og resitasjon støttes av koret der et slikt finnes.

Faktaboks

Uttale
kˈantor
Etymologi
av latin ‘sanger’
Også kjent som

Hebraisk hazzan

Store menigheter ansetter ofte en fullt utdannet og ordinert kantor, som også kan foreta vielser og andre religiøse handlinger, besøke syke etc. Kantoren har da oftest gjennomgått en omfattende musikkutdannelse, og har også grundig kjennskap til de jødiske hellige skriftene (Toraen), loven (halakha) og tradisjonen. I svært store menigheter kan stillingen være delt mellom en kantor og en overkantor.

Innenfor enkelte menigheter har man innskrenket kantorens rolle, i andre har kantoren også fått tilleggsoppgaver, som undervisning av barn og unge. I små menigheter, som ikke har anledning til å ansette en kantor, blir gudstjenestene ledet av menighetens egne medlemmer eller av rabbineren.

Helt frem til vår tid kunne bare menn ha rollen som kantor, og slik er det fremdeles i ortodokse menigheter. Innenfor de ikke-ortodokse retningene, som reformjødedom, rekonstruksjonisme og konservativ jødedom, både utdanner og ansetter man i dag også kvinnelige kantorer.

Bakgrunn

Tradisjonen går tilbake til tiden etter tempelets fall i år 70 evt., og er en videreføring av tempelets musikalske tradisjon. Den tidligste henvisningen til en spesiell leder av gudstjenesten finnes i Talmud Yerushalmi (landet Israels Talmud), som bruker betegnelsen Sheliah Tzibbur (fellesskapets representant). Men det var først på 500-tallet, da man begynte å inkludere religiøs poesi (piyutim), i gudstjenesten, at ble det behov for en person med musikalske evner. Betegnelsen kantor stammer fra 1800-tallets Tyskland, da forsangeren fikk større betydning, og det ble krevet større musikalske kunnskaper. Etter hvert ble det opprettet egne skoler for utdannelse av jødiske kantorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg