Kannebærere er en tofrøbladet planteslekt, den viktigste av de to slektene i kannebærerfamilien, Nepenthaceae. Plantene danner særegne blader som danner beholdere med vann og fordøyelsesveske. Insekter og andre smådyr som faller ned i kannene, blir oppløst i sekretet og fordøyd av planten.

Kannebærere er klatrende busker eller halvbusker som har små, enkjønnede 4-tallsblomster og læraktige kapselfrukter. De har små frø som spres med vinden.

Det merkeligste ved disse plantene er bladene, som ender i en slyngtråd, som igjen ender i en kannelignende dannelse, ofte praktfullt farget, og oventil halvveis lukket med et lokk. Nepenthes villosa på Borneo har 50 cm høye kanner.

Innvendig er kannen dekket av et lag kjertler som utskiller et sekret av samme type som magesaft. Insekter og andre smådyr som faller ned i kannene, blir oppløst i sekretet og fordøyd av planten (se insektetende planter). De største artene kan fange små fugler.

Slekten har 67 arter, de fleste i det indomalayiske området og noen få på Seychellene. Noen arter, men særlig hybrider, dyrkes som stueplanter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.