Kanalvelger er inngangsdelen i en fjernsynsmottaker. Betegnelsen brukes både om de innvendige elektroniske kretsene (HF-delen) og om den utvendige betjening som er tilgjengelig for seeren (valg av TV-kanal/-program).

Faktaboks

Uttale
kanˈalvelger
Etymologi
kommer av ‘valg av HF-kanal’

Brukt i betydningen HF-del betyr dette den høyfrekvensdelen i en TV som velger ut hvilken av de mottatte definerte TV-kanalene som skal demoduleres. I Europa brukes 7/8 MHz mellom hver definerte HF-kanal, også kalt bærebølge (7 MHz i VHF-området og 8 MHz i UHF-området).

Én slik HF-kanal kan enten overføre ett analogt TV-program med lyd og bilde, eller som i DVB (Digital Video Broadcasting) et multiplekset signal (bitstrøm) med flere digitaliserte og komprimerte TV-programmer. Avhengig av krav til kvalitet og bildematerialets kompleksitet vil et digitalisert program kreve fra 2 Mbit/s og oppover. God "PAL-standard" ligger gjerne på 8-9 Mbit/s mens et HDTV-signal trenger opp i mot 20 Mbit/s. Med nyere og mer effektive video- og audiokodeker kan man beholde kvaliteten med stadig reduserte båndbredder.

De enkelte programmene inne i et multiplekset signal identifiseres ved hjelp av en PID (Program IDentifier) slik at mottakeren ut fra valgt PID vet hvilken bærebølge/HF-kanal som skal demoduleres og demultiplekses. Hvilke PID-verdier som tilsvarer de forskjellige programmene, kringkastes i en spesiell datapakke med jevne mellomrom. Dette nødvendige byttet av HF-kanal er også årsaken til at skifte mellom "TV-program" tar litt tid.

En 7- eller 8 MHz-kanals overføringskapasitet for digitale, multipleksede signaler avhenger av modulasjonsteknikken som brukes og er fra rundt 22 Mbit/s (bakkenett) til omtrent 52 Mbit/s (kabel-TV-nett i henhold til EuroDOCSIS 2.0-standarden).

På eldre TV-apparater var det mulig å velge bånd (VHF Bånd I eller III med kanalene 1-4/5-11, eller UHF Bånd IV eller V med kanalene 21-69), eller kanal direkte.

Moderne TV-apparater er utstyrt med automatikk som letter innstillingen, og med programvalg og kontrast-/lysstyrke-/farge-profiler som er definert av produsenten og som enkelt kan velges. I tillegg har man fortsatt mulighet til manuelle innstillinger gjennom menyvalget i TV-apparatet.

I et kabel-TV-anlegg med såkalte dekodere/kabelmodem inneholder disse boksene (også kalt Set-top-box, STB) en HF-kanalvelger. I litt mer påkostede TV-apparater, og i noen digitale dekodere, finnes det doble kanalvelgere slik at man kan se bilde-i-bilde eller gjøre opptak av ett program mens man ser på et annet.

I dagens TV-distribusjonssystemer som for eksempel kabel-TV eller satellitt-TV er kanalvelgerfunksjonen flyttet inn i dekoderen/kabelmodemet, der det digitale innholdet i hver kanal demoduleres og demultiplekses og sendes i digitalt format over HDMI til TV-apparatet. Kanalvelgeren i dekoderen brukes for å få inn det TV-programmet man ønsker og dekoderen velger da automatisk hvilken HF-kanal som må dekodes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg