Kamtannhai, bruskfiskart i kamtannhaifamilien. Artene i denne slekten (Hexanchus) kjennes på at de har 6 gjellespalter; de fleste haier har 5 gjellespalter. Kamtannhaien har en ryggfinne som er plassert langt bak på kroppen og en meget lang øvre halefinneflik. Tennene er lett gjenkjennelige, med gripetenner i overkjeven og kamtenner (sagtenner) i underkjeven. Tennene i underkjeven brukes til å dele opp større bytte.

Det er rapportert om fisk på opptil 5 m lengde og en maksimumvekt på 590 kg. Hunnene føder fra 20–100 unger som er 45–65 cm store ved fødselen.

Kamtannhaien har en kosmopolitisk utbredelse i tropiske, subtropiske og tempererte hav. Arten opptrer som streifdyr nordover i den nordatlantiske strøm til Færøyene og Storbritannia. Den finnes vanligvis på relativt dypt vann, nær bunnen. Om natten søker den opp mot grunnere vann for å jakte. Føden er svært variert, fra åtsler til fisk, krepsdyr og til og med sel.

Noen ytterst få kamtannhai er rapportert fra norskekysten, den mest nordlige forekomsten var ved Sommarøy i Troms i 2011.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.