kamtannhai

Kamtannhaien oppholder seg helst på dypt vann, gjerne ved bunnen, og observeres derfor sjelden av mennesker.

Artikkelstart

Kamtannhai er en bruskfiskart i kamtannhaifamilien. Artene i denne familien kjennes på at de har seks eller syv gjellespalter; de fleste andre haier har 5 gjellespalter. Kamtannhaien har en ryggfinne som er plassert langt bak på kroppen og en meget lang øvre halefinneflik. Tennene er lett gjenkjennelige, med gripetenner i overkjeven og kamtenner (sagtenner) i underkjeven. Tennene i underkjeven brukes til å dele opp større bytte.

Faktaboks

Også kjent som
Hexanchus griseus

Det er rapportert om fisk på opptil fem meter lengde og en maksimumvekt på 590 kilogram. Hunnene føder fra 20 til 100 unger som er 45 til 65 centimeter store ved fødselen.

Kamtannhaien har en kosmopolitisk utbredelse i tropiske, subtropiske og tempererte hav. Arten opptrer som streifindivider nordover i den nordatlantiske strøm til Færøyene og Storbritannia. Den finnes vanligvis på relativt dypt vann, nær bunnen. Om natten søker den opp mot grunnere vann for å jakte. Føden er svært variert, fra åtsler til fisk, krepsdyr og til og med sel.

Noen ytterst få kamtannhai er rapportert fra norskekysten, den mest nordlige forekomsten var ved Sommarøy i Troms i 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg