kamtannhai

Kamtannhaien oppholder seg helst på dypt vann, gjerne ved bunnen, og observeres derfor sjelden av mennesker.

Kamtannhai er en bruskfiskart i kamtannhaifamilien. Artene i denne slekten (Hexanchus) kjennes på at de har 6 gjellespalter; de fleste andre haier har 5 gjellespalter. Kamtannhaien har en ryggfinne som er plassert langt bak på kroppen og en meget lang øvre halefinneflik. Tennene er lett gjenkjennelige, med gripetenner i overkjeven og kamtenner (sagtenner) i underkjeven. Tennene i underkjeven brukes til å dele opp større bytte.

Faktaboks

også kjent som:
Hexanchus griseus

Det er rapportert om fisk på opptil 5 m lengde og en maksimumvekt på 590 kg. Hunnene føder fra 20–100 unger som er 45–65 cm store ved fødselen.

Kamtannhaien har en kosmopolitisk utbredelse i tropiske, subtropiske og tempererte hav. Arten opptrer som streifdyr nordover i den nordatlantiske strøm til Færøyene og Storbritannia. Den finnes vanligvis på relativt dypt vann, nær bunnen. Om natten søker den opp mot grunnere vann for å jakte. Føden er svært variert, fra åtsler til fisk, krepsdyr og til og med sel.

Noen ytterst få kamtannhai er rapportert fra norskekysten, den mest nordlige forekomsten var ved Sommarøy i Troms i 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg