kamelia

Kamelia, halvfylt kultivar. Botanisk hage, Århus, Danmark

Kamelia, den helfylte kultivaren 'Elegans'. Kew Gardens London.
Camellia japonica Elegans
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Kamelia er busker i den store slekta Camellia i tebuskfamilien. Navnet kan brukes om flere arter i slekta, men vanligst er arten C. japonica inkludert svært mange kultivarer.

Faktaboks

Uttale
kamˈelia
Etymologi
etter botanikeren G. J. Kamel, 1661–1706
Vitenskapelig navn
Camellia japonica
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Kamelia er store busker, opptil ti meter høye, med stive, blanke og vintergrønne blader. Blomstene er store, seks til åtte centimeter i diameter, og har fem eller seks hvite eller rosa kronblader og tallrike gule pollenbærere i naturformen. C. japonica stammer fra Øst-Asia, men har lenge vært dyrka som prydplante over hele verden. Det finnes om lag 120 arter i Camellia-slekta og noen andre arter kan finnes som prydplanter.

Historikk

Kamelia ble brakt til Europa kanskje så tidlig som 1600-tallet, men hadde da vært dyrka som prydplante i blant annet Kina og Japan i mange hundre år. Slekta er navngitt av Carl von Linné til ære for Georg Kamel (1661–1706), som beskrev plantelivet på Filippinene. Kamelia fikk raskt stor popularitet som prydplante og dyrkes mye i tropiske og subtropiske områder, men arten tåler ikke kulde. I Norge er den noe i bruk som stueplante.

Kultivarer

Det finnes mange hundre kultivarer med blomsterfarger fra hvit til rød. Det finnes både ensfarga, stripete og flekkete. Mange kultivarer er fylte i ulik grad, fra delvis fylte med fortsatt med noen pollenbærere til helt fylte med mange titalls blomsterblader og uten funksjonelle pollenbærere.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kamelia
Camellia japonica
GBIF-ID
3189636

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg