Baktrisk kamel

Kamelfamilien har tre nålevende slekter med totalt seks arter. Slekten Camelus omfatter kameler og dromedarer, og finnes i Afrika og Midtøsten. Lamadyrene, slektene Lama og Vicugna, er utbredt i Sør-Amerika og omfatter lama, guanako, alpakka og vikunja.

Bildet viser en domestisert baktrisk kamel i Mongolia.

Kameldyr (overorden Tylopoda) har en nålevende familie, Camelidae, og flere utdødde familier.

Fossiler av tidlige kameldyr er kjent fra paleogenperioden både i Europa og Nord-Amerika. Gjennom paleogen og neogen utviklet det seg flere kamelslekter i Nord-Amerika, med betydelig variasjon både i størrelse og utseende.

Den eneste nålevende familien, Camelidae, er kjent tilbake til sen eocenepoken i Nord-Amerika. Senere vandret en gruppe kameler fra denne familien over til Eurasia, hvor de utviklet seg til våre dagers kameler og dromedarer. Omtrent på samme tid nådde en annen gruppe kameler frem til Sør-Amerika, hvor de gav opphav til lamaene. Derimot døde alle kameldyrene ut i Nord-Amerika mot slutten av kvartær.

Kameldyrene tilhører de partåede klovdyrene (Artiodactyla).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg