kaluli

Av .
Lisens: Public domain

Kaluli er en folkegruppe i provinsen Southern Highlands i Papua Ny-Guinea. De er nært beslektet med gruppene bosavi, orogo, waluli og wisaesi. Fellesbetegnelsen for alle disse gruppene er bosavi, men kaluliene er de mest tallrike (cirka 3000 i 2015). De bor i høylandsregnskogen ved Bosavifjellet og Kutubusjøen. Språket er papuansk.

Faktaboks

uttale:
kalˈuli
også kjent som:

bosavi, orogo, waluli, wisaesi

Tradisjonelt bor kaluliene i langhus med 10-15 familier i hvert. Disse familiegruppene er basert på slektskap i farslinjen, og ekteskap mellom medlemmer av samme avstamningsgruppe må unngås. Hovednæringen er hagebruk, og det er et utstrakt arbeidsfellesskap mellom medlemmer av de ulike langhusene. Befolkningstettheten er lav, og kaluliene har bare i begrenset grad utviklet eiendomsregler for jord. Dietten består hovedsakelig av sago, med innslag av bananer, brødfrukt, taro, søtpoteter og sukkerrør. Det er rik tilgang på vilt, fisk og ferskvannsskalldyr. De tallrike grisene slaktes bare under seremonier.

Gjennom antropologene Bambi og Edward Schieffelin og Steven Felds forskning, har kaluliene blitt kjent for sin melankolske og svært raffinerte poesi- og sangkultur.

I februar 2018 ble Bosavi-regionen rammet av et jordskjelv med styrke 7,5 på richters skala.

Litteratur

  • Feld, Steven (1982). Sound and Sentiment: Birds, Weeping, Poetics, and Song in Kaluli Expression. Philadelphia: University of Pennsylvania Press.
  • Schieffelin, Bambi (1990). The give and take of everyday life : language socialization of Kaluli children. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Schieffelin, Edward (2005). The Sorrow of the Lonely and the Burning of the Dancers. Palgrave Macmillan.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg