Kalsiumpropanat er et tilsetningsstoff som brukes som konserveringsmiddel i bearbeida matvarer. Det har E-nummer E 282.

Faktaboks

Også kjent som

kalsiumpropionat

calcium propanoate

calcium propionate

E 282

kalsiumpropanat [CAS-nr. 4075-81-4]

Uttale

k'alsiumpropan'at

Kjemisk formel
C6H10CaO4
Tilstand
fast stoff

Bruk i mat

Kalsiumpropanat kan brukes i ost og osteetterligninger i den mengde som er nødvendig (quantum satis), og i innpakka brødvarer (1–3 g/kg matvare). Det beskytter mot mugg og bakterievekst i matvaren.

Mattrygghet

Stoffet omdannes til propansyre i magesekken. Propansyre får man også fra vanlige matvarer, og regnes som ufarlig.

Kjemiske egenskaper

Kalsiumpropanat eksisterer som hvite krystaller eller hvitt pulver, ofte sammen med vann som mono- eller trihydrat. Det er løselig i vann og dårlig løselig i alkohol.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg