Kalsiumhydrogensulfitt er en kjemisk forbindelse av kalsium, hydrogen, svovel og oksygen med kjemisk formel Ca(HSO3)2.

Faktaboks

Også kjent som

kalsiumbisulfitt

calcium bisulfite

calcium hydrogen sulfite

E 227

kalsiumhydrogensulfitt [CAS-nr. 13780-03-5]

Uttale
kˈalsiumhydrog'ensulfˈitt
Kjemisk formel
Ca(HSO3)2
Tilstand
vannløsning

Bruk i mat

Sulfitter er mye brukt som konserveringsmidler og antioksidanter i matvarer. Det gjelder også kalsiumhydrogensulfitt, som har kodenummer E 227.

Svoveldioksid (E 220) og sulfitter (E 221–E 224, E 226–E 228), er tillatt brukt i ulike mengder i blant annet skrelte poteter, most løk og hvitløk, kjeks, frukt og grønnsaker i lake, tørka frukt, sennep, mjød, øl og vin, potetbasert snacks og i sago- og byggryn. Det er også tillatt å bruke frukt behandla med svoveldioksid og sulfitter i syltetøy og andre bearbeida frukt-produkter.

Mattrygghet

Svoveldioksid og sulfitter er omdiskuterte i bruk, men er mye brukt fordi de hindrer mat fra å bli brun og uappetittlig eller ødelagt når den oppbevares. Råtten og muggen mat er skadelig å spise, og svoveldioksid og sulfitter hindrer dette.

Se også egen artikkel om sulfittoverfølsomhet.

Kjemiske egenskaper

Forbindelsen er ikke kjent som fast stoff, men fås i vandig løsning når svoveldioksid, SO2, ledes inn i løsninger eller oppslemminger av kalsiumoksid, CaO, eller kalsiumkarbonat, CaCO3.

Løsninger av kalsiumhydrogensulfitt vil i tillegg til hydrogensulfittionet, HSO3, inneholde sulfittionet, S2O52, og disulfittionet, SO32. Kalsiumhydrogensulfitt brukes i storindustriell målestokk til fremstilling av sulfittcellulose.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker (gjelder bruken i mat)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg