Blåbær
Benzosyre og benzoater finnes naturlig i blåbær og i tyttebær.
Blåbær
Lisens: CC BY SA 3.0

Kalsiumbenzoat er et tilsetningsstoff som brukes som konserveringsmiddel i en rekke matvarer. Kjemisk sett er det et salt av benzosyre, og det finnes naturlig særlig i tyttebær.

Faktaboks

Også kjent som

Calcium benzoate

E 213

Kalsiumbenzoat [CAS-nr. 2090-05-3]

Uttale

k'alsiumbenso'at

Kjemisk formel
C14H10CaO4
Tilstand
fast stoff

Bruk i mat

Kalsiumbenzoat er et av benzoatene, som alle omdannes til benzosyre i surt miljø. Kalsiumbenzoat er tillatt brukt i en lang rekke matvarer, blant annet konservert frukt og grønnsaker, lettsyltetøy, sauser, saft, brus, noen alkoholholdige drikkevarer og reker i lake. Benzoatene beskytter mat- og drikkevarene mot mugg og gjærsopper.

Mattrygghet

Siden stoffet finnes naturlig i blåbær og i tyttebær, regnes det som trygt. Enkelte forbrukere har likevel stilt spørsmål om benzosyre og benzoater er brukt i så mange matvarer at det kan totalt sett kan bli for mye for overfølsomme personer.

Kjemiske egenskaper

Kalsiumbenzoat er et hvitt pulver. Det er tungtløselig i vann.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg