kalong

Koloniene har om dagen tilhold i høye trær
Kalong
Fruktflaggermus bruker vingene til å regulere kroppstemperaturen
Kalong

Artikkelstart

Kalong er en art i familien fruktflaggermus og slekten flygehunder (Pteropus). Den er blant de største flaggermus som finnes i verden.

Faktaboks

Uttale
kˈalong
Etymologi
kalong er javanesisk for ‘flaggermus’
Også kjent som

Pteropus vampyrus

Beskrivelse

Kalongen har kroppslengde inntil 34 cm og vekt inntil 1 kg. Vingespennet er større enn hos alle andre flaggermus, inntil 1,6 m mellom vingespissene. Muligens blir navnet kalong brukt på flere lignende arter.

Pelsfargen over nakke og skuldre, samt litt nedover ryggen, er rødgul. Buken, hodet og vingene er mørke, nesten brunsvarte. Ørene er temmelig korte og spisse. Øynene er rødlige.

Levevis

Kalongen flyr med langsomme vingeslag. Om dagen samler kalonger seg i kolonier høyt oppe i store trær. Koloniene kan bli veldig store, flere tusen dyr, og er ganske støyende. De kan også finnes i byer. I paringstida samler hannen seg et lite harem av opptil ti hunner. Hunnen føder kun én unge i året (som alle flygehunder).

Kalongen spiser frukt, pollen, blomster og nektar. Den er svært viktig for skogen, både fordi den pollinerer blomster og sprer frø. Den er nattaktiv og bruker syn og lukt for å finne fram til gode spisesteder. Kalongen kan fly 50 km fra oppholdsplassen om dagen til trær med mat. Den kan gjøre skade i frukthager.

Utbredelse

Kalongen er utbredt i det sørøstlige hjørnet av Asia; Myanmar, Thailand, Vietnam, Kambodsja, Malaysia, Sumatra, Borneo, Java og Filippinene. Den regnes som nær trua; habitatødeleggelse og jakt er de største truslene. Den blir også drept når den forsyner seg i frukthager. Kalongen kan trekke gjennom flere land og bli jakta på i alle, dermed er den veldig sårbar.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Taylor, M. & Tuttle, M. D. (2019). Bats, an illustrated guide to all species. Ivy Press, London.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg