kalkalger - fossile kalkalger

Mens de fleste algene består av materiale som raskt råtner og derfor ytterst sjelden etterlater fossiler, gjør de forkalkede celleveggene i kalkalger at plantene eller deler av dem bevarer opprinnelig form og cellestruktur etter at det øvrige materialet har gått i oppløsning. Kalkalger er derfor bevart som fossiler fra alle perioder i Jordens historie. Til dels har de dannet mektige kalklag sammen med andre organismer, bl.a. i Oslofeltets lagrekke.

De viktigste fossile kalkalgene er beslektet med de nålevende grønnalgefamiliene Dasycladaceae og Codiaceae, og rødalgefamilien Corallinaceae, samtlige marine. Av brunalgene kjennes ingen sikre fossile kalkalger. Kransalgene, en eiendommelig gruppe av grønne fersk- og brakkvannsalger, er også kalkutskillende, og særlig deres «fruktlegemer», oogonier, kan være bevart som fossiler i til dels mektige kalklag. Karakteristiske kalkavsetninger, især i prekambrium (stromatolitter), er sannsynligvis dannet av blågrønnbakterier (cyanobakterier).

Fordi ulike algegrupper er knyttet til forskjellige miljøer, er fossile kalkalger viktige for tolkning av miljøene på den tiden sedimentene ble dannet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg