Kaliumdisulfitt er et tilsetningsstoff som er tillatt i bearbeida matvarer.

Faktaboks

Også kjent som

kaliummetabisulfitt

potassium disulfite

potassium pentaoxodisulfate

potassium pyrosulfite

E 224

dikaliumpentaoksido-1K3O,2K2O-disulfat(S—S)(2) [CAS-nr. 16731-55-8]

K2S2O5

Uttale

k'aliumd'isulf'itt

Kaliumdisulfitt i mat

Sulfitter er mye brukt som konserveringsmidler i matvarer, men også som antioksidanter. Det gjelder også kaliumdisulfitt, som har kodenummer E 224.

Svoveldioksid (E 220) og sulfitter (E 221–E 224, E 226–E 228), er tillatt brukt i ulike mengder i blant annet skrelte poteter, most løk og hvitløk, kjeks, frukt og grønnsaker i lake, tørka frukt, sennep, mjød, øl og vin, potetbasert snaks og i sago- og byggryn. Det er også tillatt å bruke frukt behandla med svoveldioksid og sulfitter i syltetøy og andre bearbeida frukt-produkter.

Mattrygghet

Svoveldioksid og sulfitter er omdiskuterte i bruk, men er mye brukt fordi de hindrer mat fra å bli brun og uappetittlig eller ødelagt når den oppbevares. Råtten og muggen mat er skadelig å spise, og svoveldioksid og sulfitter hindrer dette.

Se også egen artikkel om sulfittoverfølsomhet.

Kjemiske egenskaper

Kaliumdisulfitt er et hvitt krystallinsk pulver. Det er lettløselig i vann og glyserol og uløselig i alkohol.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg