Et kalendarium er en liste over årets kirkelige festdager. Kirken overtok den kalenderen som var satt opp av Julius Cæsar i 46 f.Kr., den julianske kalenderen, og regnet ut tidspunktet for de kirkelige festdagene etter den. Den ukentlige festdagen var søndagen, og de årvisse, bevegelige festene, som påske og pinse, fulgte mer eller mindre den jødiske månekalenderen. Beregningen av påsken var en av de tidligste stridsspørsmålene i kirken.

Faktaboks

Uttale
kalendˈarium

Mellom de bevegelige festdagene feires de faste festdager som er knyttet til en bestemt dato. Eldst av disse er martyrfestene som feires på martyrenes dødsdager. På 500-tallet begynte man å regne årene etter den «historiske» bebudelsen av Jesu Kristi fødsel, 25. mars år 1. Året begynte derfor den 25. mars. På grunn av en uoverensstemmelse mellom den julianske kalender og det astronomiske år skjedde det en forskyvning som ble korrigert av Gregor 13 i 1582. Han la også nyttårsdagen tilbake til 1. januar. Den gregorianske kalenderen ble etter hvert tatt i bruk overalt, men ikke i store deler av den ortodokse kirken som fremdeles holder seg til den julianske kalenderen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg