Kaleidoskop er et optisk leketøy som bruker speil til å lage et varierende bilde med mange ulike symmetrier. Det ble patentert av fysikeren David Brewster i 1817.

Kaleidoskop lages vanligvis som et lystett rør med tittehull i den ene enden. Den andre enden består av to gjennomskinnelige skiver som inneslutter ulike biter av glitrende, farget materiale, ofte av glass eller plast. Den ytterste av disse skivene er av matt glass og slipper diffust lys inn i røret; den andre skiven er av klart glass. Mellom tittehullet og det doble glasset er det montert en trakt av speil, vanligvis tre plane speil som er plassert med innbyrdes vinkler på 60 grader.

Gjennom tittehullet ser man de fargede og blanke bitene mot en lys bakgrunn, og dette mønsteret ser man gjentatte speilbilder av. Det samlede bildet har tre symmetriretninger.

Hver av glassbitene fremkaller gjentatte ringsystemer av speilbilder. Hvert ringsystem består av 6 enkeltbilder. Disse er igjen ordnet i 3 par, som står symmetrisk om hver sin av de tre hovedaksene. Ved å riste litt på røret, kommer glassbitene i bevegelse, og nye mønstre oppstår.

Mønsteret gir et sterkt og overraskende inntrykk av hva symmetri betyr for vår estetiske sans.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.