kaleidoskop

Kaleidoskop. Bildet i et kaleidoskop konstrueres ved hjelp av speiling og rotasjon av bakgrunnsbildet OAB. Ved å speile OAB om OB får man OBC; ved å speile OBC om OC får man OCD, som er identisk med OAB, men rotert 120° i billedplanet. Slik kan man fortsette til det har blitt en rosett av seks alternerende, innbyrdes roterte bilder og speilbilder av OAB. Denne rosetten kan igjen speiles om hver av de ytre sidekantene. På grunn av rosettens egensymmetri innebærer hver av de siste speilingene at rosetten blir parallellforskjøvet normalt på vedkommende sidekant.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Kaleidoskop er et optisk leketøy som bruker speil til å lage et varierende bilde med mange ulike symmetrier. Det ble patentert av fysikeren David Brewster i 1817.

Faktaboks

Uttale
kaleidoskˈop
Etymologi
av kalli-, -id og -skop

Kaleidoskop lages vanligvis som et lystett rør med tittehull i den ene enden. Den andre enden består av to gjennomskinnelige skiver som inneslutter ulike biter av glitrende, farget materiale, ofte av glass eller plast. Den ytterste av disse skivene er av matt glass og slipper diffust lys inn i røret; den andre skiven er av klart glass. Mellom tittehullet og det doble glasset er det montert en trakt av speil, vanligvis tre plane speil som er plassert med innbyrdes vinkler på 60 grader.

Gjennom tittehullet ser man de fargede og blanke bitene mot en lys bakgrunn, og dette mønsteret ser man gjentatte speilbilder av. Det samlede bildet har tre symmetriretninger.

Hver av glassbitene gir gjentatte ringsystemer av speilbilder. Hvert ringsystem består av 6 enkeltbilder. Disse er igjen ordnet i 3 par, som står symmetrisk om hver sin av de tre hovedaksene. Ved å riste litt på røret, kommer glassbitene i bevegelse, og nye mønstre oppstår.

Mønsteret gir et sterkt og overraskende inntrykk av hva symmetri betyr for vår estetiske sans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg