kaldtvannsvibriose

Artikkelstart

Kaldtvannsvibriose er en bakteriesykdom hos fisk. Den er i første rekke er påvist hos laks i norske oppdrettsanlegg, men det er også vist at sykdommen kan forekomme hos regnbueørret og torsk i oppdrett.

Faktaboks

Uttale
kaldtvannsvibriˈose
Også kjent som
hemoragisk syndrom hitrasyke vintervibriose

Forekomst

Sykdommen ble første gang registrert i Norge i 1977 i et anlegg i Nord-Norge, og i 1979 forårsaket den omfattende dødelighet i fiskeoppdrettsanlegg på Hitra og Smøla, derav navnet «hitrasyke». Sykdommen er også påvist hos oppdrettslaks i Shetland, Færøyene, Canada, Island og USA.

Sykdomsbilde

Ved sykdomsutbrudd påviser man bakterien Vibrio salmonicida. De kliniske symptomene er ofte lite spesifikke, men fisken virker sløv og dorsk og kan stå høyt i sjøen med hodet mot notposen. Kramper og spiralaktige svømmebevegelser er ikke uvanlige.

Det er ofte blodige ødemer i gattregionen; gattet rager gjerne noe frem. Som oftest er det blødninger i huden under buken, og det kan finnes gråhvite sårdannelser i huden på sidene, tilsvarende dem man finner ved vibriose. Gjellene er anemiske. Innvendig finner man ofte serøs eller blodig væske i hjertesekken og bukhulen. Leveren er gjerne forstørret, gul, misfarget og som regel gjennomsatt av større eller mindre punktformige blødninger. Milten er gjerne skittengrårød. I mange tilfeller forekommer blødninger i bukhinnen, svømmeblæreveggen, fettvevet rundt tarmen og i mage-/tarmvegg. Tarminnholdet kan være blodig.

Behandling

Til behandling av sykdommen brukes bredspektrede antibiotika eller kjemoterapeutika (oksolinsyre, oksytetracyklin). Vaksinasjon benyttes som forebyggende behandling med godt resultat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg