Kaldbearbeiding, bearbeiding av metalliske materialer ved temperaturer under rekrystallisasjonsgrensen, tilknyttet prosesser som valsing, trekking, pressing, med flere.

Ved siden av formgivingsaspektet, som normalt er det viktigste, oppnår man økt styrke og hardhet, slik at kaldbearbeiding også kan oppfattes som en metode for å fremkalle kaldherding. Med økt styrke og hardhet følger redusert duktilitet. Til forskjell fra kaldbearbeiding står varmbearbeiding, som foregår ved temperaturer over rekrystallisasjonsgrensen for vedkommende materiale og derfor resulterer i momentan avfastning og rekrystallisasjon, prosesser med liten virkning på hardhet og styrke.

Normalt skjer kaldbearbeiding uten dannelse av tykke oksidlag (glødeskall for stål), slik at såvel nøyaktighet som overflate ved formingen blir bedre enn ved varmbearbeiding. Redusert duktilitet fører imidlertid til at deformasjonsgraden blir mindre.

Kald og varm i betydningen under eller over rekrystallisasjonsgrensen følger ikke alltid begrepene kald og varm i dagligtale. Wolfram kaldbearbeides for eksempel ved rødglød, mens bly varmbearbeides ved romtemperatur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.