kaldbearbeiding

Artikkelstart

Kaldbearbeiding, bearbeiding av metalliske materialer ved temperaturer under rekrystallisasjonsgrensen, tilknyttet prosesser som valsing, trekking, pressing, med flere.

Ved siden av formgivingsaspektet, som normalt er det viktigste, oppnår man økt styrke og hardhet, slik at kaldbearbeiding også kan oppfattes som en metode for å fremkalle kaldherding. Med økt styrke og hardhet følger redusert duktilitet. Til forskjell fra kaldbearbeiding står varmbearbeiding, som foregår ved temperaturer over rekrystallisasjonsgrensen for vedkommende materiale og derfor resulterer i momentan avfastning og rekrystallisasjon, prosesser med liten virkning på hardhet og styrke.

Normalt skjer kaldbearbeiding uten dannelse av tykke oksidlag (glødeskall for stål), slik at såvel nøyaktighet som overflate ved formingen blir bedre enn ved varmbearbeiding. Redusert duktilitet fører imidlertid til at deformasjonsgraden blir mindre.

Rekrystallisasjonsgrensen

Kald og varm i betydningen under eller over rekrystallisasjonsgrensen følger ikke alltid begrepene kald og varm i dagligtale. Wolfram kaldbearbeides for eksempel ved rødglød, mens bly varmbearbeides ved romtemperatur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg