Kaki

Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker. begrenset

Kaki, kakiplomme eller kakifrukt, tomatlignende gule eller røde bær av Diospyros kaki, et østasiatisk frukttre i ibenholtfamilien. Dyrkes mye i Japan, Kina, middelhavslandene, California og også i høyereliggende strøk i tropene, da det ikke tåler rent tropisk klima. Mange kulturformer, noen uten frø. Fruktene høstes umodne mens de er gule og harde, og smaker da beskt pga. høyt innhold av garvesyre, garvesyrene forsvinner ved modning. De modner på noen dager i romtemperatur og blir tomatrøde og myke. Det saftige fruktkjøttet er nesten geléaktig og har søt, fyldig smak. Fruktene inneholder inntil 20 % sukker og er meget velsmakende, men lite holdbare i frisk tilstand; blir ofte tørket. Kaki markedsføres også under navnet persimon eller sharon, sharon regnes som en egen sort kaki, de mangler garvesyrer og kan dermed spises umodne. Per 100 g spiselig vare inneholder kaki mye A-vitamin (215 µg), en del kalium (161 mg) og noe C-vitamin (8 mg per 100 g), vanninnhold 80 %.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.