Kakerlakker, insektorden. Kakerlakkene har flattrykt kropp, lange følehorn og lange, kraftige ben med takker. Oftest brune dyr, med to par kortere eller lengre vinger med fjærformet, forgrenet ribbenett.

Eggene, opptil 90 stykker, ligger ordnet i to rader i en kapsel som hunnen bærer med seg, festet til bakkroppen, i flere dager før den legger kapselen fra seg. Hos noen arter bærer hunnen kapselen inne i kroppen til eggene klekkes. Utviklingen fra egg til voksen tar noen måneder.

Kakerlakkene er nattdyr som løper raskt og rømmer fra lyset. Vingene brukes sjelden. De lever mest på steder med høy fuktighet. Noen arter lever i hus og liker seg best der det er varmt; nær ildsteder og langs varmeledninger. Vanlige tilholdssteder er derfor kjøkkener, bakerier, veksthus, skipsrom, fabrikker og oppvarmede lagre for matvarer.

Med sin kraftige bitemunn går de løs på mange dyre- og planteprodukter, først og fremst melholdige og sukkerholdige varer, men også skinn og lær, ullstoffer, bøker, papir med mer. Kakerlakker utryddes med de fleste syntetiske insektsmidler hvis man kan nå dit hvor de holder til, men resistens mot midlene er et økende problem. Den foreskrevne forsiktighet må utvises.

I alt er kjent ca. 400 arter, noen få forekommer i Norge. Markkakerlakk, som er ca. 10 mm, brungul med mørkere flekker, er den eneste av våre kakerlakker som normalt lever utendørs. Den er vanlig over hele landet. Tysk kakerlakk, som er ca. 12 mm, gulbrun med svarte striper på halsskjoldet, er vår vanligste art i hus. I sommerhalvåret kan den leve ute, f.eks. på søppelfyllinger. Amerikansk kakerlakk, som er ca. 30 mm, rødbrun, og orientalsk kakerlakk som er ca. 25 mm og brunsvart, innføres ofte med skipslaster, men kan bare forplante seg i Norge under spesielt varme og næringsrike forhold. Den tropiske veksthuskakerlakken opptrer i veksthus og kontorlandskap med mye innendørs vegetasjon. Andre tropiske arter følger ofte med bananlaster.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.