Kaffekanne, serveringskar for kaffe. Kaffekannen har alltid lokk, ofte med en knapp som tidligere kunne være rikt utforma, f.eks. som en liten fugl. De første kaffekannene kom til Norge rundt 1720. Kannene var i sølv og hadde stort sett pæreform med rette vertikale knekk som under rokokkoen ble vridd.

Seinere fulgte kannene den allmenne utviklingen av stil - med eggform på slank fot, en periode avbrutt med rette sider. Under rokokkoen ble det veldig populært med kaffekanner i porselen og fajanse.

Kanner av sølv var lenge populære, og da som regel i et helt sett med sukkerkopp og fløtemugge. På grunn av den varme kaffen ble sølvkannene forsynt med hank av tre. Seinere kunne sølvhanken ha en tynn, isolerende skive inn mot korpus. Kaffekannene stod ofte på et brett.

Tekannene var stort sett lavere og videre utgaver av kaffekannene. Sjokoladekannene var beslektet med kaffekannene, men ofte med et hull i lokket med plass for en visp.

Etter hvert som kaffe er blitt en folkelig drikk, kom kaffekanner i mange materialer, som metall og plast. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.