kaffedoktor

Kaffedoktor (karsk)
Kaffedoktor (karsk)
Av /Samfoto/NTB.
Kaffedoktor
Av .

Artikkelstart

Kaffedoktor er en drink som består av varm kaffe og nøytralt brennevin, eventuelt litt sukker. Den har lange tradisjoner i bygde-Norge. I Trøndelag kalles det karsk.

Faktaboks

Også kjent som

kaffedokter, karsk, knikt, kaffeknikt

Ingredienser

Drinken serveres i en kaffekopp. Koppen fylles halvveis opp med kaffe. Deretter har man i nøytralt brennevin og eventuelt litt sukker. Litt spøkefullt sies det at man skal ha en mynt i kaffekoppen, ha i så mye kaffe at man ikke lenger ser mynten, og deretter så mye brennevin at mynten blir synlig igjen.

Kjennere mener kaffedoktor blir best når brennevinet holder 96 prosent alkohol, og at brennevin fra Vinmonopolet, som «bare» holder 40 og 60 prosent, gir et altfor spinkelt resultat. Dette gjør kaffedoktoren svært alkoholsterk, og drinken er således et eksempel på norsk fest- og ruskultur.

Det har aldri vært tillatt å omsette 96 prosent alkohol i Norge, så tradisjonelt var illegal hjemmebrent den foretrukne ingrediens. Tilhengere viser gjerne til at dette er en viktig del av norsk mat- og drikkekultur, og det vakte en smule oppsikt da over halvparten av ordførerne i Nord-Trøndelag i 1996 nektet å underskrive oppropet Stopp heimbrent’n.

Kaffedoktor i nyere tid

Ettersom det i dag er mindre vanlig med hjemmebrent, brukes som regel brennevin med lovlig tillat alkoholstyrke. I dag handler kaffedoktor litt om nostalgi, men tradisjonen lever, og er et vanlig innslag på bygdefester og jaktlag.

Selv om kaffedoktor har et folkelig preg, er det likevel verdt å merke seg at drinken i prinsippet inneholder de samme ingrediensene som den svært populære og urbane drinken Espresso Martini, som serveres i alle verdens cocktailbarer.

I 2018 ble det arrangert NM i karsk under en kaffefestival i Stjørdal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg