kabinettsekretær

Artikkelstart

Kabinettsekretær er en hoffunksjonær som forestår en fyrstes personlige korrespondanse og kontorhold. I Danmark-Norge oppstod tittelen da Johann Friedrich Struensee, som var kong Christian 7s livlege, i 1770 ble utnevnt til kabinettsekretær for dronning Caroline Mathilde.

Faktaboks

Uttale
kabinˈettsekretær

I Norge ble et eget kabinettsekretariat først opprettet etter kong Haakon 7s tronbestigelse i 1905, og ble til 2012 ledet av kabinettsekretæren. I dag kalles avdelingen Det kongelige sekretariat, og har i tillegg til kongehusets korrespondanse ansvaret for planlegging og samordning av kongeparets og kronprinsparets offisielle program (herunder å lage utkast til taler som medlemmer av kongehuset skal holde ved offisielle anledninger), for protokollære spørsmål i tilknytning til offisielle arrangementer i kongehusets regi samt ansvaret for hoffets bibliotek; avdelingssjefen har nå tittel av sekretariatsleder.

I Sverige opprettet kong Gustav 3 i 1791 et eget kabinett (kontor) for dem offisielle korrespondansen med fremmede makter. Dette ble forløperen til dagens utenriksdepartement, der øverste tjenestemann under statsråden fortsatt bærer tittel av kabinettssekreterare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Bård Eskeland

Fra kongehuset.no: Kabinettssekretær "Kabinettssekretær" var tidligere tittelen på lederen av "kabinettssekretariatet" som var ansvarlig for Kongen og Dronningens program, protokoll, heraldikk og sekretariatsfunksjoner ved Det kongelige hoff. Kabinettssekretariatet hadde også ansvaret for Kongeparets korrespondanse. I dag ivaretar Det kongelige sekretariat disse oppgavene.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg