kabelfjernsyn (fjernsynssendinger)

Artikkelstart

Husstander som er tilsluttet et kabelnett står i kontakt med en kabeloperatør som vanligvis driver passiv videresending av fjernsynsprogrammer, med unntak av en eventuell informasjonskanal angående kabelselskapets tilbud o.l. Kabelselskapene tar imot programmer over egne antenner (hovedsakelig fra satellitter), som de distribuerer videre til sine abonnenter.

Kabeloperatøren har ikke redaktøransvaret for innholdet i de sendinger som videresendes. De som ønsker å være tilknyttet et kabelnett må vanligvis betale en tilknytningsavgift og en årlig abonnementsavgift.

48 % av befolkningen var i 2008 tilkoblet et kabelanlegg. I tettbygde strøk var andelen vesentlig høyere enn landsgjennomsnittet, i Oslo og Akershus over 80 %. Kabel-TV-nettene er i all hovedsak privateid, og de to dominerende selskapene for levering av fjernsynssendinger til kabelabonnentene er Canal Digital og Get.

Programutvalg

Kabelselskapene tilbyr abonnentene en grunnpakke og ulike alternative tilleggspakker. Det er i liten grad anledning til å abonnere på enkeltkanaler. I lov og forskrift om kringkasting er det gitt bestemmelser om at valg av fjernsynskanaler skal skje ved en undersøkelse av abonnentenes ønsker.

Kabelselskapene har plikt til å videresende norske allmennfjernsynssendinger. I dag gjelder denne plikten NRKs tre fjernsynskanaler, TV 2 og lokalfjernsyn.

Historikk

Kabelfjernsyn oppstod i USA i 1940-årene, da det var vanlig at flere husstander hadde felles antenne for å bedre mottakskvaliteten på etersendinger; fra denne fellesantennen ble det lagt kabler til de enkelte hus.

Utbyggingen av kabelnett i Norge startet i slutten av 1960-årene. Utgangspunktet var ønsket om videresending av svensk fjernsyn i Østlandsområdet.

Ulike firmaer har deltatt i utbyggingen av abonnentdelen og nærnettet av kabelfjernsynsanlegg i Norge. De senere årene har videresending av kringkasting i kabelnett vært gjenstand for en rask utvikling, samtidig som tilbudet av fjernsynssendinger over satellitt har økt.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg