Justerteori, spesiell type kvantefelt-teori som er invariant (symmetrisk) ved såkalte justertransformasjoner. Ei enkel form for justerinvarians er kjent fra elektromagnetismen, idet nullpunktet for det elektriske potensialet kan velges fritt (f.eks. velges potensialet på den negative batteripolen i en strømkrets ofte lik null volt).

En justerinvariant kvantefeltteori inneholder generelt et sett av fermionfelt (tilsvarende f.eks. elektronet, nøytrinoet, kvarkene) og et sett av justerbosonfelt (f.eks. fotonet, W- og Z-bosonet og gluonene). Ved en justertransformasjon transformeres (roteres) fermionfelta over i hverandre etter bestemte regler. Samtidig justeres bosonfelta og transformeres over i hverandre, slik at de dynamiske likningene er uendra (invariant).

I en justerinvariant teori er det ofte relasjoner mellom parametere i teorien, som f.eks i justerteori  for elektrosvakvekselvirkning. Om disse relasjonene ikke respekteres, er ikke teorien lenger justerinvariant.

Justerinvariante kvantefeltteorier har fra 1970-åra hatt stor suksess i teorien for vekselvirkningene mellom elementærpartikler. Både elektrosvak teori og kvantekromodynamikk, som til sammen utgjør standardmodellen for elementærpartikkelfysikk, er justerinvariante teorier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.