justerteori

Artikkelstart

Justerteori er en spesiell type kvantefeltteori som er invariant (symmetrisk) ved såkalte justertransformasjoner. Ei enkel form for justerinvarians er kjent fra elektromagnetismen, idet nullpunktet for det elektriske potensialet kan velges fritt (for eksempel velges potensialet på den negative batteripolen i en strømkrets ofte lik null volt).

Faktaboks

Uttale
justˈerteori
Etymologi
gaugeteori, gauge-teori, engelsk gauge-theory

En justerinvariant kvantefeltteori inneholder generelt et sett av fermionfelt (tilsvarende for eksempel elektronet, nøytrinoet, kvarkene) og et sett av justerbosonfelt (for eksempel fotonet, W- og Z-bosonet og gluonene). Ved en justertransformasjon transformeres (roteres) fermionfelta over i hverandre etter bestemte regler. Samtidig justeres bosonfelta og transformeres over i hverandre, slik at de dynamiske likningene er uendra (invariant).

I en justerinvariant teori er det ofte relasjoner mellom parametere i teorien, som for eksempel i justerteori for elektrosvak vekselvirkning. Om disse relasjonene ikke er oppfylt, er ikke teorien lenger justerinvariant.

Justerinvariante kvantefeltteorier har fra 1970-åra hatt stor suksess i teorien for vekselvirkningene mellom elementærpartikler. Både elektrosvak teori og kvantekromodynamikk, som til sammen utgjør standardmodellen for elementærpartikkelfysikk, er justerinvariante teorier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg