Justering er en offentlig kontroll og godkjenning av måle- og vektredskaper som foretas av Justervesenet. På en forskriftsmessig måte blir måleredskaper undersøkt og testet. Hvis redskapet tilfredsstiller fastlagte krav, blir det merket og forseglet med bekreftelse på at det er godkjent.

Faktaboks

Uttale
justˈering
Etymologi
over tysk fra latin justus, ‘riktig, rett’

For at et måleredskap skal være justerbart, må det på forhånd være typegodkjent, det vil si at det må være dokumentert at redskapets konstruksjon tilfredsstiller myndighetenes krav. Justering foregår først som nyjustering av hvert eksemplar når det selges. I tillegg gjennomføres justering som regelmessig kontroll under bruk.

I tillegg til kontroll av at redskapet viser korrekt verdi innenfor gitte nøyaktighetskrav (toleranser), kontrolleres det at det brukes riktig og at forseglingen ikke er brutt. Dette betegnes også verifikasjon.

Krav om justering omfatter i første rekke redskaper som brukes ved økonomiske oppgjør. Det påligger bruker og eier av måleredskapet at det til enhver tid er i orden og har gyldig merking.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg