jumper

Av .

Artikkelstart

Jumper var fra omtrent 1918 en vanlig betegnelse på et strikket eller heklet klesplagg for kvinner, som trekkes over hodet og rekker til livet eller hoftene. Den kunne ha forskjellig utformet halslukning, og korte ermer, trekvart lange eller lange ermer.

Faktaboks

Uttale

dsjˈømper, jˈomper

Etymologi

engelsk jumper, av foreldet jump 'kort jakke', opprinnelig fra arabisk jubba 'løst, ytre klesstykke'

Jumper var opprinnelig en engelske betegnelse på en lang, løstsittende trøye eller tunika, fra 1920-tallet er det en internasjonal betegnelse på en strikket damegenser. Da den kom i bruk på 1920-tallet skulle den strikkede genseren være vid og gjerne lang, for kvinnemoten den gang skulle ikke fremheve verken en smal midje eller brystene. Jumperen har skiftet form etter tidens motebilde, som for eksempel på 1940- og 1950-tallet, da kvinneklærne skulle følge kroppsformen og jumperen ble kortere og markerte en smal midje. Den strikkede jumperen eller genseren var praktisk i forbindelse med sportsutøvelse, som ble viktig for mange fra begynnelsen av 1900-tallet.

Ordet jumper har imidlertid utviklet seg i takt med moderne klestradisjoner og jumper betegner i dag det vi på norsk ville kalle genser. I Storbritannia er betegnelsen jumper synonymt med det man kaller sweater på amerikansk engelsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg