julesengetøy

Julesengetøy er enten sengetøy som bare brukes i julen eller eget sengetøy med julemotiver. Eget julesengetøy var i 2019 mest populært blant de yngre i befolkningen, i motsetning til andre juletekstiler, som julegardiner.
Julesengetøy
Av .

Artikkelstart

Julesengetøy er enten det sengetøyet som brukes i julen, eller sengetøy produsert spesielt for jul, med typiske julemotiv og -farger. Mens det første er en meget gammel skikk, er julesengetøy nytt.

I følge samfunnsforskeren Eilert Sundt var ikke laken i daglig bruk da han utførte sin kartlegging av folks husholdstekstiler i andre halvdel av 1800-tallet. Men om folk hadde slike tekstiler, kunne de ligge på til pynt om dagen og tas av for å ikke slites før sengen skulle brukes. Sundt beskriver bruken av laken til julaften. Lakenet var en måte å pynte sengen og ikke en måte å beskytte de tyngre tekstilene mot smuss. Sengen ble også frisket opp på andre måter, for eksempel med ny julehalm.

Julen 2019 sov ni prosent av befolkningen i julesengetøy og dette var mest populært blant de yngste.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bugge, A.; Klepp, I.; Borch, A.; Schjøll, A.; Laitala, K.; Haugrønning, V. (2019). Jul – pynt, gaver, klær og mat. ISBN: 978-82-7063-498-9. SIFO Rapport.
  • Sundt, E. (1975) [1869]: Om renligheds-stellet i Norge. Til oplysning om flid og fremskridt i landet. Christiania: J. C. Abelsted.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg