jubileumsdrakt fra Hønefoss

150-årsdrakten for Hønefoss
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Jubileumsdraktene for Hønefoss er skapt av Irene Qvan, og er fritt komponert uten rot i lokal draktskikk. De er designet som jubileumsdrakter til 150-årsjubileet for Hønefoss, som var i 2002. Irene Qvan har også designet landsdekkende drakter.

Draktdeler, kvinne

Drakta består av livkjole med ulike materialer i stakk og liv. Livene lages i rødt, gult eller blått damasklignende stoff i silke eller bomull/viskose. Livene er kantet med svarte kroklisser og lukkes med synlig metallhekte foran. Stakken er i svart eller mørkeblått ullstoff, med flerfargede band nederst. Beltet er i samme materiale som livet, og lukkes med samme type hekter som livet. Forkleet er i samme stoff og med samme bandpynt som stakken, og løslomma lages også i de samme materialene.

Skjorta er i hvit bomull, og lukkes med nål i halsen samt mansjettknapper i ermene. Nåla har samme design som hektene, og er designet av Irene Qvan. Som ytterplagg er det lansert både trøye og kep i samme ullstoff som stakken, med ståkrage.

Kvinnebunaden er for tiden ikke i salg.

Draktdeler, mann

Drakta består av trøye og bukse i svart ullstoff, og vest i de samme stoffkvalitetene som kvinnedraktas liv. Trøya er dobbeltspent, men kneppes ikke. Den har ståkrage med banddekor. Vesten er også dobbeltspent. Buksa er ei langbukse med klaff som kneppes til ei linning foran. Det er også splitt med knapper nederst, samt knapper til å feste bukseselene med. Bukseselene som brukes har samme mønster som dekorbanda på trøyekragen og på kvinnedrakta. Alle knappene er i tinn. Skjorta er i hvit bomull, og lukkes med ei egendesignet nål i halsen, samt mansjettknapp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg