Joystick, styrespak, innenhet for datamaskin bestående av en spak eller «stikke» som kan bikkes i fire retninger: fram, tilbake, høyre eller venstre, eller i kombinasjoner. Størrelsen på inndata som genereres kan øke ved utslagets størrelse. I tillegg er en joystick ofte utstyrt med en eller flere knapper.

Programmet som leser stikka vil lese to variable: Y som bestemmes av posisjonen i fram- og tilbake-retning, og X som bestemmes av sideveis posisjon. I nøytral posisjon er begge verdier null.

En stikke brukes til å styre noe. Det kan være markøren på skjermen, flyet i en flysimulator, "noe" i et spill eller et instrument under en operasjon.

En joystick er intuitiv og kan meget hurtig generere inndata, og er derfor en effektiv enhet for kommunikasjon mellom menneske og maskin. 

Joystick ble brukt til å styre høyderor og krengning på fly av Louis Bleriot i 1908. Utslagene på stikka ble direkte overført via snorer til de aktuelle ror. Det er den første kjente anvendelse.

En gravemaskin styres av to stikker - en i hver hånd. Høyre hånd åpner og lukker og hever og senker skuffa. Venstre hånd flytter skuffa fram eller tilbake, og svinger hele overbygget til høyre eller venstre. På gravemaskinen styrer stikka hydrauliske ventiler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.