joystick

The Arcade Turbo, standard joystick fra det nederlandske firmaet Suzo. The Arcade var en av de mest brukt joystickene på 1980-tallet.
Joystick
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Joystick, styrespak, innenhet for datamaskin bestående av en spak eller «stikke» som kan bikkes i fire retninger: fram, tilbake, høyre eller venstre, eller i kombinasjoner. Størrelsen på inndata som genereres kan øke ved utslagets størrelse. I tillegg er en joystick ofte utstyrt med en eller flere knapper.

Faktaboks

Uttale
dʒˈåi-
Etymologi

engelsk

Også kjent som

styrespak

Programmet som leser stikka vil lese to variable: Y som bestemmes av posisjonen i fram- og tilbake-retning, og X som bestemmes av sideveis posisjon. I nøytral posisjon er begge verdier null.

En stikke brukes til å styre noe. Det kan være markøren på skjermen, flyet i en flysimulator, "noe" i et spill eller et instrument under en operasjon.

En joystick er intuitiv og kan meget hurtig generere inndata, og er derfor en effektiv enhet for kommunikasjon mellom menneske og maskin.

Analoge stikker

Joystick ble brukt til å styre høyderor og krengning på fly av Louis Bleriot i 1908. Utslagene på stikka ble direkte overført via snorer til de aktuelle ror. Det er den første kjente anvendelse.

En gravemaskin styres av to stikker – en i hver hånd. Høyre hånd åpner og lukker og hever og senker skuffa. Venstre hånd flytter skuffa fram eller tilbake, og svinger hele overbygget til høyre eller venstre. På gravemaskinen styrer stikka hydrauliske ventiler.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg