jordvoks

Jordvoks er en naturlig forekommende, mineralsk voks som består av en blanding med faste hydrokarboner. Jordvoks blir også omtalt som ozokeritt.

Faktaboks

også kjent som:

ozokeritt

Forekomster av jordvoks kan finnes i tilknytning til petroleumsforekomster, og sammen med kull og bitumen. Det blir antatt at jordvoks har oppstått som følge av fordampning og oksidasjon av petroleum, som kan skje når den langsomt filtreres gjennom sprekker i berggrunnen. Resultatet er en vokslignende masse som har en gulaktig, grønnlig eller brunlig til svart farge og med en svak aromatisk lukt. I naturlig form varierer konsistensen fra å være myk til å være hard som gips. Smeltepunktet kan være fra 55 til noe over 100 grader celsius.

Kommersiell utvinning av jordvoks har skjedd i mange land, blant annet i Romania, Utah (USA) og Galicja (i det moderne Polen). Etter 1940 avtok produksjonen som følge av konkurransen med produksjon av parafinvoks, som er et biprodukt ved fremstilling av smøreolje. Utvunnet jordvoks renses i kokende vann hvor den smelter. Jordvoksen stiger til overflaten der den raffineres med svovelsyre og avfarges med trekull. Det raffinerte produktet kalles for ceresin. Jordvoks har et høyere smeltepunkt enn vanlige syntetiske voksprodukter, noe som ved innblanding i andre produkter kan være ønskelig ved fremstilling av for eksempel karbonpapir, pusseskinn, kosmetikk, elektriske isolatorer og stearinlys.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg