Jordkrypere er en orden av mangefotinger i klassen skolopendere. Dette er en orden med meget stor utbredelse og artsmangfold på verdensbasis.

Faktaboks

Også kjent som
jordskolopendere
Vitenskapelig navn
Geophilomorpha

Bygning

De ti norske artene er 1,5–5 centimeter lange og skilles fra steinkrypere ved at de har flere beinpar, vanligvis omkring 50, men også opptil 80. Dessuten skiller de seg fra steinkrypere ved at de er blinde, tynne, lange og gule.

Levevis og utbredelse

Alle jordkrypere er glupske rovdyr, men med høyst forskjellig levesett. Noen arter er knyttet til råtnende trær, andre til enger eller mose og løv. En annen norsk art holder til i fjæresonen, hvor den blant annet lever av krepsdyr, og kan svømme på vannoverflaten.

Den vanligste arten i Norge er skogjordkryper (Geophilus proximus) som blir 40 millimeter lang, og er utbredt over hele Norge inkludert Finnmark. Linnejordkryper (Geophilus electricus) er sjelden, men finnes i Sør-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

jordkrypere
Geophilomorpha
Artsdatabanken-ID
64
GBIF-ID
1251

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg