Jord er i samfunnsøkonomien en fellesbetegnelse for alle produksjonsfaktorer som er naturgitt, det vil si faktorer som dyrkingsjord, tomter, skog, vannkraft og mineraler.

Faktaboks

I klassisk økonomi ble jord satt opp som en egen produksjonsfaktor ved siden av arbeid og realkapital. Realkapital ble brukt om alle produserte produksjonsmidler, det vil si midler som verktøy, maskiner, bygninger og varelagre.

Grensen mellom realkapital og jord er på ingen måte skarp. Verdien av den dyrkingsjorden eller skogen som er i bruk i et utviklet land, skyldes for en stor del realkapital som gjennom generasjoners arbeid er nedlagt i jorda.

Derfor er det også blitt mer og mer vanlig innen samfunnsøkonomi å slå produksjonsfaktoren jord sammen med realkapital i snevrere forstand under fellesbetegnelsen realkapital eller bare kapital.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg