Jetpæler, metode for fundamentering hvor pæler av betong støpes i grunnen uten forutgående tradisjonell utgraving. Metoden er basert på en teknikk hvor man anvender en roterende høytrykks væskestråle i en nedført borstreng for å bryte ned den opprinnelige jordstrukturen, samtidig som man erstatter de utspylte løsmassene med betong som pumpes fortløpende inn. Alternativt kan man blande det oppløste jordmaterialet med et sementbasert bindemiddel. Derved dannes en sirkulær betongpæl.

Jetpælene kan ha en diameter opptil 2,5 m og benyttes både som permanente bærende konstruksjonselementer og som tetningselementer. Bruksområder for jetpæler kan være fundamentering for nybygg eller refundamentering av eksisterende bygninger med setnings- eller stabilitetsproblemer, tetting mot spuntvegger, sjakter, støttemurer, stabilisering av rasfarlige områder og lignende.

En fordel med jetpæler, sammenliknet med nedramming av tradisjonelle pæler, er at produksjonen medfører et relativt lavt støynivå og lite vibrasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg