Jernsulfider er en fellesbetegnelse på en rekke kjemiske forbindelser mellom jern og svovel.

Faktaboks

Uttale
jˈernsulfˈider

Jern(II)sulfid

Jern(II)sulfid, med kjemisk formel Fe1−xS, er et typisk eksempel på en kjemisk forbindelse med variabel sammensetning (berthollider). Fargen er normalt mørk grå til brun. Sammensetningen kan variere fra støkiometrisk FeS til jernfattigere Fe1−xS, svarende til formelen Fe0,88S. Parallelt med endringen i sammensetningen skjer en forandring av de magnetiske egenskaper.

Også i naturen forekommer jern(II)sulfid både som ferrimagnetisk magnetkis (pyrrhotitt) med sammensetning mellom Fe0,91S og Fe0,88S, og som paramagnetisk troilitt med støkiometrisk sammensetning FeS. Troilitt er bare funnet i meteoritter. Jernsulfid blir brukt til fremstilling av hydrogensulfid: FeS + 2HCl = FeCl2 + H2S.

Jern(II)disulfid

Jern(II)disulfid, FeS2, finnes i naturen dels som det hyppig forekommende mineralet pyritt (svovelkis, jernkis), dels som det sjeldnere markasitt, begge med gylden, messing-gul farge (narregull). Pyritt er Norges viktigste mineralforekomst (den finnes blant annet i Løkken i Meldal, Joma, Gjersvik og Skorovatn i Grong) og dannet tidligere grunnlag for jernproduksjon.

I nærvær av luft dannes jern(III)oksid, Fe2O3, og svoveldioksid SO2: 4FeS2 + 11O2 = 2Fe2O3 + 8SO2. Prosessen kalles røsting og utføres i storteknisk målestokk både for fremstilling av svoveldioksid (sulfittlut for celluloseindustrien) og for fremstilling av svovelsyre. Jern(II)disulfid inneholder Fe2+- og S22−-ioner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg