Jegerprøven
Av .

Jegerprøve er en prøve som skal avlegges av alle førstegangsjegere over 16 år. Prøven består av en teoretisk eksamen og et obligatorisk praktisk kurs i våpenbruk, viltbehandling, med mer.

Prøven avlegges én gang, men kan om nødvendig gjentas flere ganger. Når prøven er bestått, sender kommunen melding til jegerregisteret, som sender vedkommende jeger et jegeravgiftskort (nå digitalt). Prøve og kurs avholdes normalt to ganger i året i kommunen.

Selv om man ikke kan bedrive jakt før fylte 16 år, kan man med foreldre eller foresattes samtykke, og under tilsyn fra en erfaren jeger over 20 år, delta i opplæringsjakt på småvilt fra og med det året man fyller 14. Man kan derfor avlegge jegerprøven allerede det året man fyller 14 år.

Jegere som jakter storvilt med rifle må i tillegg ta en årlig skyteprøve med det geværet som skal brukes under storviltjakten.

Kursets sammensetning

Det obligatoriske kurset er på 30 timer og består av ni samlinger hvorav sju samlinger er teoretiske mens to er praktiske utesamlinger. I 2007 ble det opprettet et eget digitalt tilbud for jegerprøven, slik at deler av kurset kan tas over internett.

Kurset skal ledes av en instruktør som er utdannet etter et opplegg som er godkjent av Miljødirektoratet. Det obligatoriske kurset avsluttes med en skriftlig eksamen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Helgesen, Anund (2017): Den nye jegerprøveboka. Oslo: Vigmostad & Bjørke.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg