javahaukørn

Javahaukørn

Artikkelstart

Javahaukørn er en fugleart i haukefamilien. Den er endemisk for øya Java i Indonesia og regnes som sterkt truet av utrydding.

Faktaboks

Også kjent som
javaskogørn
Vitenskapelig navn
Nisaetus bartelsi
Beskrevet av
(Stresemann, 1924)

Beskrivelse

Javahaukørna har en lang fjærtopp på hodet som kan reises rett opp. Lengden er omkring 60 cm, og fargen er mørk brun på oversiden. De voksne fuglene er lyse med mørke tverrstriper på undersiden og mørk på hodet, mens ungfuglene er jevnt lys kanelfarget på hode og underside.

Levesett og bestand

Javahaukørn
.
Ung javahaukørn ved reiret

Javahaukørna lever i tropisk regnskog og spiser fugler, øgler og pattedyr. Arten er truet av habitatødeleggelse og ulovlig handel. Bestanden ble i 2018 beregnet til 600-900 individer. Arten er klassifisert som sterkt truet (EN) på den globale rødlista.

Kultur og religion

Arten er nasjonalfugl i Indonesia, og blir forbundet med fugleguden Garuda i hinduistisk og buddhistisk mytologi.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

javahaukørn
Nisaetus bartelsi
Artsdatabanken-ID
175234
GBIF-ID
5788506

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg