jaktprøve for retrievere

Golden retriever apporterer en skutt and.
Apport
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Jaktprøve for retrievere er en jaktprøve for hunder av typen retriever. Prøven gjennomføres som en klappjakt der hundene sitter på anvist plass (post), og/eller ved støkkjakt der førere og hunder går på linje.

Sentrale regler

Det er ønskelig at hundene prøves både på post og under fotgående på linje, samt også i vann. Dommeren anviser «fluktretningen» og standplassen hvor start og avlevering skal finne sted, og hvor føreren skal oppholde seg så lenge hunden er under prøving.

På kommando skal hunden ved utnyttelse av vinden avsøke det anviste terrenget, lokalisere viltet, og bringe det tilbake til startstedet hvor det avleveres til føreren. Føreren kan dirigere hunden ved tegn, tilrop eller fløyte. Dommeren avgjør når prøving av hunden skal avsluttes.

Unhundklasse (UK)

For prøver i unghundklassen (UK) skal avstanden fra standplass til apportobjektet skal være minst 20 meter.

Prøveområdet skal være oversiktlig, åpen mark, og apportobjektet plasseres slik at vinden blir best mulig for hunden, forholdene tatt i betraktning.

Åpen klassse (AK)

I åpen klasse benyttes det to apportobjekter. Avstanden fra standplassen til apportobjektet er minst 50 meter og avstanden mellom dem minst 10 meter.

Prøveområdet er dels åpen mark, dels tettere vegitasjon. Det skal ikke blåse medvind fra standplassen til apportobjektene. For å kunne godkjennes må hunden bringe begge apportobjektene til startstedet hvor de avleveres til føreren.

Gjennomføring av prøven

Minst seks hunder må delta på prøven for at resultatene skal være offisielt gjeldende. Startrekkefølgen bestemmes gjennom trekning ved opprop eller frammøte. I grunnomgangen prøves hundene i denne rekkefølgen – og så langt mulig videre gjennom hele prøven, med nødvendige justeringer av hensyn til jakten og inndeling i grupper for ulike dommere/dommerpar. Ingen hund skal slås ut før den har vært til bedømming for to dommere, med unntak for diskvalifiserende feil.

Ved klappjakt plasseres hundene slik at de gis gode muligheter for å markere. Er alt skutt vilt dødt, bør hundene sendes etter avsluttet drev. Inntreffer skadeskytninger, tillates dommeren å sende en deltakende hund direkte.

Ved støkkjakt forflytter dommere, skytter og de ekvipasjer som er under bedømming seg fremover på linje. Under skuddløsning stopper linjen opp, og om vilt er felt sendes hund på dommerens anvisninger. Eventuelt skadeskutt vilt skal prioriteres.

Det skal alltid være tilgjengelig alternativ(e) apportør(er) for eventuelle ettersøk som ikke kan gjennomføres av de deltakende hunder.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg