jaktprøve for halsende fuglehunder

En «treskjeller» er en hund som leter etter skogsfugl eller ekorn som har tatt tilflukt i et tre, og som ved å gi hals veileder jegeren. Som treskjeller brukes spisshund, særlig finsk spets.

Treskjeller
Av /Norsk jaktleksikon.

Artikkelstart

Jaktprøve for halsende fuglehunder (treskjellere) er en jaktprøve der fuglehundens evne til å finne og markere fugl som har søkt tilflukt i trær prøves.

Sentrale regler

Prøvetidens lengde er tre timer. Hundeføreren har rett til å velge bort arbeide på jerpe, hvilket det skal gis beskjed om til dommeren før prøven starter. Fornyet los på jerpe regnes ikke med. Om hunden får flere loser på jerpe når den bytter tre, regnes flyvestrekningen som forflytninger og en forlengelse av primærlosen. Hunden kan således kun tilgodesees en los per jerpe og høyst ti (10) minutters lostid.

Flokkarbeide kan være opprulling av flokk, primærlos eller fornyet los. Opprulling av en flokk regnes som at hunden loser eller gir noen enkelte bjeff når flokken flytter en etter en innen synshold for hunden. Hunden får da bare korte, faste loser på en eller flere fugler. Hunden får arbeide med flokken hvis hundeføreren ønsker det, for å se om hunden greier å skille flokken, og dermed få mulighet til et normalt fuglearbeide. Flokkarbeide er ikke alltid bare opprulling av flokk. Om flokken eller deler av flokken, som hunden forfølger, flyr samtidig og forflytter seg utenom synshold for hunden, eller i åpent terreng over 250 meter, hvilket anses som meget god forfølging, da skal en ny los på disse fuglene bedømmes som fornyet los.

Om det ut av flokken utskilles en enkelt fugl, som hunden forfølger, behandles arbeidet etter flokkarbeidet som et arbeid. Hvis hunden etter at den har forfulgt en del av flokken eller en enkelt fugl, vender tilbake for å lose på de i gjenværende fuglene, kan denne nye oppståtte losen behandles som et nytt finnende og en ny primærlos, forutsatt at forfølgingen innen hunden tilbakevender har ført til en fornyet los eller om forfølgingen har vært meget god. Ellers bedømmes det som en fortsetting på den foregående losen.

Når hunden på en klar og overbevisende måte, arbeider med en enkelt fugl i kull/flokk til den flyr eller støkkes av prøvegruppen, og hunden etter forfølging, uansett tid eller avstand, vender tilbake og starter nytt losarbeid med en annen enkelt fugl på samme overbevisende måte, bedømmes det i slike tilfeller som arbeid med enkeltfugler og i relasjon til utført arbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg