jaktprøve for drivende hunder

Drivende hunder brukes til forfølgende jakt etter hårvilt. Kortbeinte og langbeinte støvere samt dachshunder benyttes til denne jaktformen.
Drivende hund
Av /Norsk jaktleksikon.

Artikkelstart

Jaktprøve for drivende hunder er en fellesbetegnelse på flere typer jaktprøver for drivende hunder. Prøvene har noe ulikt reglement. Blant annet er det det ulikheter i tillatte losdyr for kortbeinte og langbeinte støvere.

Uansett prøvetype har prøveleder eller prøvekomité ansvaret for at prøveterrenget er et «vanlig» jaktterreng med «normal» vilttetthet. Hundeeieren eller hundeføreren kan eventuelt selv skaffe prøveterreng som forhåndsgodkjennes av prøveledelsen.

Sentrale regler

Støvere kan premieres på losdyrene hare og rev. Beagle og drever kan premieres på losdyrene hare, rev, rådyr og hjort. Hjort og rådyr bedømmes likt. Arrangøren kan – når lokale hensyn krever det – begrense viltartene som hunden kan prøves på.

Lostid er det mest sentrale premieringsgrunnlaget. Med lostid forstås det antall minutter hundens los høres av dommer, inklusiv ikke noterbare tap. Med lospoeng forstås lostid pluss eventuelle tillegg for los ute av hørehold (LUH) og losdyr påvist gått i «berg» (LIB). Hunden skal under hele prøvetiden på fem til åtte timer arbeide selvstendig og uten unødige forstyrrelser.

Premieringen av den enkelte hund baseres både på oppnådde lospoeng og på egenskapspoeng. I konkurransesammenheng teller også tilleggspoeng, men bare ved rangering. Lospoeng kan bare tildeles hvis dommeren med sikkerhet har konstatert losdyrets art.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg