jaktammunisjon

Prinsippskisse av riflepatron
De mest brukte storviltpatronene er fra venstre kaliber .308 Winchester, 6,5x55 og .30-06.
Storviltpatroner
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Jaktammunisjon er en fellesbetegnelse for alt materiale for ildgivning eller skyting under jakt. Ammunisjonen består av rifleprosjektil eller hagl, forladninger, krutt, tennhette og har en hylse, patron, av papp, plast eller metall. I rifler brukes bare metallhylser.

Kule

En kule er konstruert slik at en mantel av hardt metall er omsluttet av en kjerne av bly. En helmantelkule omslutter hele blykjernen, en halvmantelkule har åpen blyspiss.

Når en halvmantelkule trenger inn i dyrekroppen åpner mantelen seg og blykjernen danner en soppform som øker kulens overflate. For å kunne trenge langt nok inn i dyrekroppen må kulen ha en viss bevegelsesenergi. Den er avhengig av kulens hastighet og vekt.

Hagl

Haglpatron prinsippskisse

Hagl er små kuler av bly, stål, vismut, wolfram, tinn, sink eller en legering av disse. Hagl har forholdsvis lav hastighet, hvor tett pels eller fjærdrakt bremser opp haglens hastighet. Haglen går sjelden tvers igjennom dyrekroppen.

Bly er et giftig tungmetall som ikke brytes ned i naturen, men hoper seg opp i næringskjeden. 1. januar 2005 ble det derfor forbudt å bruke blyhagljakt og på skytebaner i Norge. Dette forbudet ble igjen opphevet av Stortinget i 2015, men ble opprettholdt for skytebaner og våtmarksområder. Blyfritt såkalt miljøhagl lages i stål, vismut, molybden, wolfram eller andre legeringer.

Indre og ytre ballistikk

Læren om prosjektilets bevegelse under utskyting, under flukt gjennom det omgivende medium og under gjennomtrenging i målet kalles ballistikk. Dette deles ofte i indre og ytre ballistikk.

I indreballistikken er formålet å beregne kammertrykk, skyvkraft, akselerasjon, kaliber og andre dimensjoner. Metodene blir noe forskjellige for ildrør og raketter.

Ytreballistikken omfatter beregningsmåter for prosjektilbanen, spesielt treffpunktet, og anslagshastigheten når utgangshastighet og retning er gitt. For lufttomt rom blir beregningene enkle (vakuum-ballistikk), og banen blir en parabel. Ved skyting i luft blir prosjektilets form og luftmotstand viktige parametre ved beregning av prosjektilbanen.

Anslagsenergi

  • Til venstre: Riflekule (høyhastighetsprosjektil) gjennom en elgkropp. Sårkanalen utvides kraftig, dårlig dyb- devirkning og en rekke sekundærprosjektiler (bein- splinter).
  • Til høyre: Riflekule med «normal» hastighet. Jevn sår- kanal, liten del av kjøttet blir ødelagt og prosjektilet går gjennom dyrekroppen.
Anslagsenergi

Anslaget er det øyeblikket et hagl eller en kule treffer målet. Anslagsenergien er den kraften som prosjektilet har når det treffer dyret og som er den utløsende årsaken til trykkbølgene.

Produktet av prosjektilets hastighet og vekt har betegnelsen joule eller kgm. Sjokkeffekten bestemmes av prosjektilets anslagsenergi, dyrets størrelse og treffpunkt. Blir det skutt på for langt hold, kan det føre til at dyret blir truffet med redusert hastighet (for lav anslagsenergi) og dermed kan ønsket sjokkvirkning utebli.

Anslagsenergien beregnes etter følgende formel:

Hastighet × Hastighet × Vekt/2

Bestemmelser

Man kan ikke uten videre kjøpe våpen for eller ammunisjon med kruttladning i Norge, og man kan heller ikke innføre våpen og ammunisjon uten særskilt tillatelse. For å kjøpe ammunisjon må man kunne legge fram dokumentasjon på at man har rettmessig krav på slikt kjøp. For å kjøpe hagleammunisjon må man kunne legge fram følgende dokumentasjon: enten betalt jegeravgift, gyldig våpenkort eller medlemskort i jeger- og fiskerlag eller i skytterlag. For å kjøpe rifleammunisjon må man legge fram både våpenkort og dokumentasjon på betalt jegeravgift eller medlemskort i jeger- og fiskerlag eller i skytterlag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg